Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia lub spotkania bez łyka mocnej kawy. Jeszcze lepiej byłoby mieć taki krzew kawy we własnym domu i móc z niego przygotować kawę. I jest to możliwe.

Co prawda uprawa tej rośliny udaje się najlepiej w krajach podzwrotnikowych, ale liczne próby potwierdziły, że można to robić także w domu w naszym klimacie. Trzeba stosować się tylko do kilku zasad, a będzie marzenie spełnione. Po pierwsze kawa lubi ciepłe i jasne miejsca. Po drugie i trzecie lubi być regularnie nawożona i podlewana. Nasiona można siać przez cały rok, a latem można ją wystawić na balkon, taras lub do ogrodu. Kwitnie w kolorze białym,  a owocuje już po 3-4 latach.

Dojrzałe owoce są w kolorze czerwonym. W każdym owocu znajdują się dwa nasionka, które wyłuskujemy palcami, a potem je suszymy w ciepłym miejscu. Suche nasiona prażymy na patelni około 10-20 minut na bardzo dużym ogniu. Pełen smak ziarnka rozwijają po 12 godzinach od prażenia. Po tym czasie kawę można zmielić i zaparzyć. Czyż nie będzie to przyjemna chwila kiedy zapach kawy z własnego krzewu rozniesie się po kuchni? Smacznego!