- w Smaki polskie
- 26 luty 2019
Ryż jest bardzo ceniony na całym świecie za składniki odżywcze. Odgrywa ważną rolę w diecie bezglutenowej i wszystkich dietach lekkostrawnych. Jest rodzajem zboża i ma…
- w Smaki polskie
- 24 sierpień 2017
Dziś polecamy szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne danie jakim jest makaron z pieczarkami. Oczywiście nie muszą to być pieczarki, smaczniejsze byłyby np. kurki, zwłaszcza…
- w Smaki polskie
- 29 marzec 2017
Każdy z nas ma wspomnienia racuchów zrobionych przez babcię lub mamę. Racuchy wykonane wg ponizszego przepisu dokładnie oddają ten smak. Poza tym nie wymagają dużo…
- w Smaki polskie
- 06 luty 2017
Każdego czasami dopada taki dzień, kiedy rano nie chce się iść do sklepu po świeże bułeczki. Poniżej przedstawiamy przepis na przygotowanie bardzo smacznych i jednocześnie…
- w Smaki polskie
- 17 styczeń 2017
Każdego roku planujemy, że w Nowym Roku zrealizujemy swoje noworoczne postanowienia. I, jak to jest z postanowieniami, niektóre z nich spełniamy, a niektóre nie. My…
- w Smaki polskie
- 21 grudzień 2016
Szkoda, że pietruszka w Polsce jest tak mało doceniana, bo jest niezwykle zdrowym warzywem. Jedzenie jej zaleca się przy anemii, dolegliwościach wątrobowych, gorączce, bolesnym miesiączkowaniu,…
- w Smaki polskie
- 16 listopad 2016
Dziś przepis na tort orzechowy taki jaki kiedyś robiły nasze mamy. Nikt wtedy nie liczył kalorii, bo taki tort pojawiał się raczej "od święta". Tort…
- w Smaki polskie
- 11 październik 2016
Dziś polecamy potrawę z rejonu Biłgoraja. Przygotowuje się ją bardzo prosto i mogą być doskonałym dodatkiem do mięsnego obiadu. Ponadto potrawa rozwiązuje nam problem co…
- w Smaki polskie
- 08 wrzesień 2016
Dziś zaproponujemy Wam tajskie jedzenie w wersji polskiej. Opiera się na warzywach sezonowych dostępnych w sklepach lub na naszych działkach. Jest to wersja light, dla…
- w Smaki polskie
- 17 sierpień 2016
Przepis znalazłam w zeszycie z przepisami mojej mamy. Robiąc go pierwszy raz bałam się, czy wyjdzie mi taki jaki zapamiętałam, kiedy robiła pasztet moja mama.…
- w Smaki polskie
- 25 lipiec 2016
O własciwościach prozdrowotnych czarnych jagód pisalismy w artykule Jedzmy smaczne i zdrowe borówki. A, że kończy się sezon na czarne jagody, więc jest to ostatni…
- w Smaki polskie
- 14 lipiec 2016
Sezon na owoce pozwala na to, by zajadać się nimi co niemiara. Proponujemy dziś babeczki z owocami - pyszny deser dla rodziny i przyjaciół. Co…
- w Smaki polskie
- 29 czerwiec 2016
Każdy z nas lubi gołąbki w wykonaniu naszych mam lub babć. Możemy spotkać dwa podejścia do robienia gołąbków: gołąbki mięsne i gołąbki ryżowo-mięsne. Ja chciałabym…
- w Smaki polskie
- 23 czerwiec 2016
Sezon na truskawki powoduje, że poszukujemy potraw, w których moglibyśmy je zastosować i korzystać z ich dobrodziejstw. Jemy makaron z truskawkami, sałatki a także nawet…
- w Smaki polskie
- 15 czerwiec 2016
Na wiosenny barszcz z botwiny czeka wielu z nas. Nowalijki są smaczne i zdrowe, zwłaszcza te uprawiane we własnym ogrodzie. Kiedy nowalijki są dostępne koniecznie…
- w Smaki polskie
- 16 maj 2016
Polecam przepyszne ciasto z rabarbarem, choć owoce można wymieniać i zastępować innymi zgodnie z nadchodzącym sezonem. Teraz jest czas rabarbarowy, zatem proponujemy ciasto rabarbarowe. Ciasto…
- w Smaki polskie
- 25 kwiecień 2016
Placki ziemniaczane każdy zna i lubi. To bardzo prosta potrawa i bardzo smaczna. Jedyny problem jaki stwarzają to niestety chęć nieprzerwanego jedzenia, do czasu aż…
- w Smaki polskie
- 17 marzec 2016
Zbliżają się Święta Wielkanocne i na każdym stole oprócz różnych przysmaków nie powinno zabraknąć rzeżuchy (nie tylko jako dekoracji), chrzanu i buraczków z chrzanem tzw.…
- w Smaki polskie
- 10 marzec 2016
Dziś jest Dzień Bakłażana :-), zwanego także psianką podłużną, oberżyną i gruszką miłości. Bakłażan jest dobrym źródłem błonnika i wspomaga trawienie tłustych mięs. Proponuję zatem…
- w Smaki polskie
- 13 luty 2016
O tej porze roku, niezwykle ważną rzeczą jest dostarczanie naszemu organizmowi witamin i składników mineralnych, po to, by wzmacniać organizm. Doskonale nadają się do tego…
- w Smaki polskie
- 05 luty 2016
Każdy z nas czasami potrzebuje szybkiego, ale smacznego obiadu. Takim może być makaron z sosem pomidorowym. Zawsze w domu trzymam puszkę krojonych pomidorów, koncentrat pomidorowy,…
- w Smaki polskie
- 16 styczeń 2016
W te chłodne dni, po spacerze dobrze jest zjeść rosół, ale sztuką jest ugotować klarowny i smaczny. Najpyszniejszy rosół jest oczywiście z makaronem domowym, można…
- w Smaki polskie
- 15 grudzień 2015
Jest jedną z droższych przypraw obok kardamonu i szafranu. Wanilia jako roślina pochodzi z Meksyku. Aromat wanilii pochodzi z nasion bądź ze strąków rośliny zbieranych…
- w Smaki polskie
- 09 grudzień 2015
Kolejną pachnącą przyprawą w naszym zestawie jest gałka muszkatołowa. Rośnie na muszkatołowcach, wiecznie zielonych drzewach pochodzących z wysp Moluckich. Produkuje się tam dwie przyprawy: gałkę…
- w Smaki polskie
- 03 grudzień 2015
Bruschetta, bo o niej mowa, nie jest daniem polskim, tylko włoskim, ale jest świetna na kolację lub na rozpoczęcie dnia np. w weekend. Danie jest…
- w Smaki polskie
- 30 listopad 2015
Goździki są to wysuszone pączki kwiatowe okazałych krzewów z rodziny mirtowatych. Uprawiane są w wielu krajach podzwrotnikowych. Swoją kulinarną karierę goździki zawdzięczają swojemu intensywnemu korzennemu…