Mogą być spożywane oddzielnie, wykorzystywane jako dekoracja bądź jako przyprawa. Dania przygotowane z udziałem kwiatów nabierają oryginalności i smaku. Są niskokaloryczne. Zawierają dużo witamin, składników mineralnych, olejków eterycznych, błonnika i polifenoli.


W Chinach dodaje się chryzantemy do zup, sałatek i przystawek, z kolei w krajach śródziemnomorskich popularne są kwiaty ogórecznika.
Zbierając kwiaty zwróćmy uwagę, by pochodziły z dobrego źródła bez chemicznych nawozów oraz środków ochrony roślin. Jadalne kwiaty dziko rosnące na łące można zbierać podczas spacerów z miejsc oddalonych od ruchliwych dróg.


Kwiaty jadalne to m.in.:
* aksamitka do sałatek i deserów – szczególnie sorbetów,
* begonia najlepsza jest do deserów czekoladowych i lodów,
* bez czarny (uwaga gałązki są trujące), ale kwiaty w cieście naleśnikowym są rewelacyjne,
* bez lilak można użyć sezonowo do dekoracji deserów, a także sporządzać z niego aromatyczny, orzeźwiający napój,
* bratek świetny do sałatek i serów,
* chaber bławatek do dekoracji deserów, do sałatek i jako główny składnik wina,


* cukinia i dynia są pyszne smażone w cieście naleśnikowym lub faszerowane np. serem ricotta, a także w sałatkach, tartach i makaronach,
* fiołek trójbarwny do zup,
* goździk świetnie nadaje się do deserów i owoców morza (jadalne są same płatki),
* hibiskus do herbat,
* jaśmin jako dodatek do owoców morza i wyoieków ciastek,
* koniczyna łąkowa do zup, sałatek oraz do wyrobu domowego wina,
* lawenda do ciasteczek kruchych, można zrobić z nich cukier lawendowy i dodawać do dżemów lub ciast,
* lipa do sałatek,
* liliowiec do sałatek owocowych i deserów,
* mak z płatków można przyrządzić dżemy oraz barwić wina,
* malwa do sałatek z warzyw liściowych, galaretek owocowych, dżemów i napojów.
* mniszek do sałatek, syropów i nalewek,
* nagietek do sałatek, zup i sosów,


* nasturcja do sałatek, a nasiona jako kapary,
* ogórecznik do deserów oraz do kostek lodów,
* pelargonia do deserów,
* pierwiosnek do kandyzowania, dżemów, nalewek, sałatek i deserów,
* podbiał do zup i do nadzienia mięsa,
* prawoślaz lekarski do dekoracji sałatek i półmisków z wędlinami,
* robinia akacjowa z kwiatów przyrządza się konfitury, dodaje do pączków lub smaży w cieście naleśnikowym,
* róża to wyśmienite galaretki, konfitury i syropy,
* rumianek do zup, sałatek lub w postaci naparów,
* słonecznik duże, żółte płatki mają orzechowy smak, świetnie więc nadają się do sałatek czy jako dodatek do makaronu lub dań kuchni włoskiej,
* stokrotka do ozdabiania tortów i deserów oraz do sałatek,
* storczyk do deserów oraz sushi,
* szałwia do zup, do mięs, do chleba,
* ślaz dziki do surówek i deserów,
* wiesiołek dwuletni do sałatek do ozdabiania deserów. 

Większość jadalnych kwiatów spożywamy na surowo. Trzeba jedynie je opłukać pod bieżącą wodą, strząsnąć, osuszyć i gotowe.