Kolejną pachnącą przyprawą w naszym zestawie jest gałka muszkatołowa. Rośnie na muszkatołowcach, wiecznie zielonych drzewach pochodzących z wysp Moluckich.

Produkuje się tam dwie przyprawy: gałkę i macis. Przy czym macis jest osnówką pestki, czyli gałki muszkatołowej. Gałka ma kolor jasnobrunatny, najczęściej jest lekko pomarszczona i ma owalny kształt. Ma też korzenny zapach i słodkawo-gorzki smak.

Jest aromatyczną przyprawą do potraw słodkich takich jak kremy, budynie, ciasta, pieczone owoce i lody. Gałką aromatyzuje się także koktajle, poncz, wino grzane, a nawet kakao. Używana jest także do zup (świetna do ogórkowej), potraw z ryżu, sosów i mięs. Ciekawostką jest to, że gałka stosowana w niedużych ilościach jako przyprawa zmniejsza problemy trawienne, pomaga przy biegunce, wymiotach i nudnościach. Należy ją przechowywać w szczelnym opakowaniu i chronić przed światłem.