Każdego czasami dopada taki dzień, kiedy rano nie chce się iść do sklepu po świeże bułeczki. Poniżej przedstawiamy przepis na przygotowanie bardzo smacznych i jednocześnie szybkich w przygotowaniu kajzerek. Przygotowanie zajmuje wraz z upieczeniem mniej niż godzinę.

 

Składniki:

60 dag mąki pszennej (najlepiej typ 500, ale inna też może być)
5 dkg świeżych drożdży
łyżeczka cukru
mniej niż łyżeczka soli
opcjonalnie 2 łyżeczki ziół (może to być bazylia, rozmaryn oraz zioła prowansalskie)
łyżka oliwy

Wykonanie:

Mąkę należy przesiać do miski. Wkruszamy do niej drożdże oraz dosypujemy cukier, sól i ulubione zioła, mieszając dolewamy ciepłą przegotowaną wodę (200-300ml), aby ciasto było elastyczne i miękkie. Dłońmi natłuszczonymi oliwą wyrabiamy ciasto, formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Najlepiej w ciepłe miejsce np. przy kaloryferze. Kiedy bułeczki powiększą się nacinamy ich górną powierzchnię na krzyż i wstawiamy do nagrzanego do 200oC piekarnika.

Pieczemy 20 - 25 minut, aby miały piękny złocisty kolor.