Pieprz jest owocem krzewu pnącego się po pniach innych drzew lub konstrukcjach specjalnie w tym celu wbitych w ziemię. Należy do rodziny pieprzowatych. Swój ostry…

Cukrzyca to najczęściej występująca choroba przewlekła. Objawia się tym, że poziom glukozy jest podwyższony, a to prowadzi do do przewlekłych powikłań takich jak zaburzenia a…

Powoli kończy się czas, kiedy możemy sięgać 'bezkarnie' po owoce sezonowe i zajadać się nimi. Nadchodzi nowy czas, czas owoców przetworzonych, które przygotowaliśmy do jedzenia…

W te upalne dni ogromną radość sprawiają nam deszcze oczyszczające i chłodzące. Niestety rzadko zdarza się, żeby takie spokojne deszcze szły w parze z upałem.…

Ludzki umysł jest niezwykle skomplikowany i do tej pory w wielu kwestiach nieodgadniony. Nie są dla nas zrozumiałe przyczyny, dla których nasz umysł wydaje się…

Każdy z nas uwiecznił (lub jeszcze uwieczni ;-)) na zdjęciach chmury i obłoki. Z fascynacją obserwujemy jak gnane wiatrem zmieniają kształty i formę. I każdy…

Któż z nas nie lubi porannego śniadania zawierającego biały ser ze szczypiorkiem i rzodkiewką albo pierogów, naleśników, sernika i pieczonych ziemniaczków z ziołowym twarożkiem... Świeży…

Jak ważny jest zapach dla każdego człowieka świetnie opisał Patrick Süskind w swojej książce Pachnidło. Jest to historia mordercy Jana Baptysty Grenouille, który tworzy eliksiry…

O skórze takiej jak ma małe dziecko, człowiek dorosły może tylko pomarzyć. Nie można jednak ustawać w dążeniu do piękna skóry i cery, a jeśli…

Mózg bywa nazywany biokomputerem. Bio - biologicznym, ponieważ jest częścią materii, a komputerem - gdyż potrafi zbierać informacje, przetwarzać, magazynować i porządkować. Powyższe określenie jednak…

Pajęcza sieć to niezwykle misterna i wytrzymała konstrukcja. Pojedyncza nitka może być rozciągnięta o około 1/3 długości. Pajęcza przędza wytwarzana jest przez gruczoły przędne, które…

Tempo życia, nerwy w pracy, korki, problemy rodzinne, z pieniędzmi, wszystko to odciska piętno na każdym z nas i sprawia, że żyjąc w ciągłym stresie…

Bakterie i wirusy są najdrobniejszymi organizmami żyjącymi. Niektóre są szkodliwe, a niektóre są wręcz niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmu. Czym różnią się bakterie od wirusów?…

W ostatnim czasie coraz więcej ludzi stosuje suplementację preparatami zawierającymi różne pierwiastki w tym cynk. Głównie dlatego, że jest pierwiastkiem niezbędnym dla organizmu i występuje…

O dobrodziejstwie płynącym ze stosowania przypraw do różnych potraw wiemy już od wieków. Przyprawy, pomimo, że spożywamy je w małych ilościach są nieodzowne dla prawidłowego…

Smakosze kawy wiedzą, że na smak kawy ma wpływ wiele czynników. Włosi twierdzą, że zależy to od ekspresu, wody, ziaren kawy i wprawy baristy. Naukowcy…

Coraz częściej jesteśmy namawiani przez dietetyków do jedzenia ryb. Twierdzą oni, że powinno się je jeść co najmniej 3 razy w tygodniu, gdyż są nieocenionym…

Gdzie spojrzymy tam ktoś zmaga się z chorobą. Albo ze zwykłym przeziębieniem, albo z czymś poważniejszym. Decydując się na branie leków musimy wiedzieć też, że…

Chromoterapia lub inaczej koloroterapia, to nic innego jak leczenie kolorami. Wplyw kolorów na organizm człowieka znany był już w starożytności. Jest to metoda niekonwencjonalna, ale…

Śnieg najbardziej kochają dzieci, ale nawet najbardziej zagorzali przeciwnicy muszą przyznać, że migoczące płatki śniegu w słońcu to przepiękny widok. I obserwując spektakl zimowy nawet…

O właściwościach tych drobnych ziarenek mało kto z nas wie. Choć pochodzi a Afryki, wykorzystywany jest głównie w kuchni azjatyckiej. A szkoda, bo ma niezwykłe…

Stare chińskie przysłowie mówi, że jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem, a Hipokrates twierdził, że "przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie". I rzeczywiście tak…

Sól to nic innego jak chlorek sodu (NaCl). Stosowana jest jako środek konserwujący i jako przyprawa. Niestety nadmiar nie służy naszemu organizmowi. Sprzyja zwiększeniu nadciśnienia…

Nadchodzą Święta, zapominamy o dietach (bo przecież zaczniemy znów się odchudzać w Nowym Roku) i w dwa dni zjadamy to co zwykle zjedlibyśmy w tydzień.…

I kiedyś właśnie tak było. Każda gospodyni dowolnie mogła posadzić sobie mak w ogrodzie, żeby mieć go na makowce na Święta. Przecież makowca, strucli lub…

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Sprzątanie domu, przygotowywanie potraw, prezenty, no i wreszcie strojenie choinki. Mało kto z nas wie lub kojarzy, że protoplastą choinki…