Pigwa i pigwowiec to dwa różne gatunki, choć często mylone są ze sobą. Powodem mogą być zarówno podobieństwa w nazwie jak i w samych roślinach i ich owocach.

Owoce pigwy i pigwowca są zwykle złocistożółte i bardzo aromatyczne. Mają też podobne zastosowanie i wartości odżywcze. Są mianowicie doskonałym źródłem witaminy C, zawierają jej nawet więcej niż cytryna, oraz wielu innych witamin, a także pierwiastków mineralnych, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z przeziębieniami.

Czym jednak się różnią? Otóż wyglądem rośliny oraz smakiem owoców. Pigwa to krzew lub drzewo osiągające wysokość nawet 8m. Kwitnie późną wiosną, zwykle w końcu maja lub na początku czerwca. Kwiaty mają średnicę około 5 cm, są jasnoróżowe lub białe. Pigwowiec to krzew ozdobny osiągający wysokość od 1m do 2m. Kwiaty ma różnokolorowe  – czerwone, różowe lub pomarańczowe, pojawiające się w kwietniu-maju. A smak owoców? Owoce pigwy są po prostu słodsze, pigwowiec jest dużo bardziej kwaskowaty.