Każdy z nas czasami potrzebuje szybkiego, ale smacznego obiadu. Takim może być makaron z sosem pomidorowym. Zawsze w domu trzymam puszkę krojonych pomidorów, koncentrat pomidorowy, zioła i czosnek. Oto przepis na najszybsze danie obiadowe:
Każdy z nas czasami potrzebuje szybkiego, ale smacznego obiadu. Takim może być makaron z sosem pomidorowym. Zawsze w domu trzymam puszkę krojonych pomidorów, koncentrat pomidorowy, zioła i czosnek. Oto przepis na najszybsze danie obiadowe:
W te chłodne dni, po spacerze dobrze jest zjeść rosół, ale sztuką jest ugotować klarowny i smaczny. Najpyszniejszy rosół jest oczywiście z makaronem domowym, można go również podawać z kluskami francuskimi lub po prostu z ziemniakami.
Jest jedną z droższych przypraw obok kardamonu i szafranu. Wanilia jako roślina pochodzi z Meksyku. Aromat wanilii pochodzi z nasion bądź ze strąków rośliny zbieranych w fazie niepełnej dojrzałości, a następnie poddawanych fermentacji i suszeniu.
Kolejną pachnącą przyprawą w naszym zestawie jest gałka muszkatołowa. Rośnie na muszkatołowcach, wiecznie zielonych drzewach pochodzących z wysp Moluckich.
Bruschetta, bo o niej mowa, nie jest daniem polskim, tylko włoskim, ale jest świetna na kolację lub na rozpoczęcie dnia np. w weekend. Danie jest szybkie w przygotowaniu i lekkie, co sprawia, że mamy energię na cały dzień.
Goździki są to wysuszone pączki kwiatowe okazałych krzewów z rodziny mirtowatych. Uprawiane są w wielu krajach podzwrotnikowych. Swoją kulinarną karierę goździki zawdzięczają swojemu intensywnemu korzennemu zapachowi oraz dość ostremu, lekko piekącemu smakowi.
Wkrótce Święta, które kojarzą się nam z wieloma zapachami. Jednym z nich jest zapach cynamonu roznoszącego się od piekarnika na cały dom. Cynamon robi się z cynamonowca, który należy do rodziny wawrzynowatych.
Dziś smaki nie polskie, a francuskie, bo ponoć w Paryżu najlepsze kasztany są na Placu Pigalle ;) Możliwe, niestety nie miałam przyjemności rozkoszować się nimi we Francji.
Jest najważniejszy w ciągu dnia. Każdy. I każdy pełni inną rolę. Śniadanie ma nas obudzić i dać energię na cały dzień, obiad podtrzymać siły, a kolacja powinna już tylko być czasem mile spędzonym z bliskimi, powinna towarzyszyć opowieściom o całym dniu, rozmowom czułym i miłym.
Po pierwsze przygotuj zakwas. Wszystkie podane dalej składniki połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj: 250g mąki żytniej, 15 dkg drożdży, 100ml letniej wody, 50ml zsiadłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce na 24h.
© 2023, APOCZYWAJ.PL O NAS KONTAKT AVPRODUCTION.PL KOMPOZYTOR.PL WEBART-IT.PL