Szkoda, że pietruszka w Polsce jest tak mało doceniana, bo jest niezwykle zdrowym warzywem. Jedzenie jej zaleca się przy anemii, dolegliwościach wątrobowych, gorączce, bolesnym miesiączkowaniu, niestrawności, przy skąpomoczu, pasożytach jelitowych oraz stanach nerwowości.

My dziś proponujemy krem z korzenia pietruszki, którego uzdrawiającą moc można poczuć niemal po zjedzeniu :-).

Składniki:

1 kg pietruszki
30 dkg kg marchewki
2 cebule
2 jabłka
2 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
1,5 - 2 litry bulionu (preferujemy mięsny)
papryka słodka w proszku
odrobina imbiru.
chleb
natka pietruszki

Wykonanie:
Warzywa oraz jabłka obieramy, myjemy i kroimy na drobniejsze części. Pietruszkę i marchewkę w większe frytki a jabłka i cebulę w ósemki. Układamy warzywa w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem zrobionym z oliwy, musztardy, miodu i imbiru. Mieszamy, by warzywa były obtoczone sosem. Wstawiamy do piekarnika na 180oC na około 1,5h. Jak już warzywa będą miękkie, wyciągamy je z piekarnika i zalewamy bulionem. Gotujemy jeszcze z pół godziny, następnie miksujemy, dodajemy do smaku sól i paprykę.

Podajemy z prażonym chlebem i natką pietruszki lub prażonymi ziarnkami słonecznika.

Nadmiar zupy można zawekować.