Placki ziemniaczane każdy zna i lubi. To bardzo prosta potrawa i bardzo smaczna. Jedyny problem jaki stwarzają to niestety chęć nieprzerwanego jedzenia, do czasu aż znikną całkiem z talerza :-)

 

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki myjemy i ścieramy na tarce do ziemniaków na drobnych oczkach, następnie ścieramy cebulę i dodajemy do ziemniaków razem z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Dobrze wszystko mieszamy.

Na patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz, kładziemy 4 łyżki masy ziemniaczanej, rozkładamy ją dość cienko i smażymy na dosyć dużym ogniu, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.

Po usmażeniu odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy ze śmietaną, sosem pieczarkowym lub warzywami.

Składniki:
1.7 kg ziemniaków
1 większa lub dwie mniejsze cebule
jajko
2 - 3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia