Wszystkie składniki ciasta dobrze razem wyrabiamy. Dzielimy wyrobione ciasto na 3 części - jedną przeznaczamy do rozwałkowania, a pozostałe dwie przykrywamy by nie obsychały.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką krążki i nadziewamy je przygotowanym wcześniej farszem. Zlepiamy brzegi i karbujemy je palcami. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy je po kilka we wrzącej osolonej wodzie do chwili, aż wypłyną na powierzchnię. Gotujemy 5-6 minut w zależności od wielkości pierogów. Ugotowane pierogi podajemy polane sklarowanym masłem, skwarkami lub ze śmietaną. Smacznego!

Składniki na ciasto:
2 i 1/2 szklanki z lekkim "czubem" mąki pszennej
jajko
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy
szczypta soli
mąka do posypania stolnicy

Składniki na farsz:
0,5kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z wczorajszego obiadu)
0,5kg białego chudego sera
2 cebule
2 łyżki oleju do smażenia cebuli
sól i pieprz

Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na rozgrzanym tłuszczu, powinna się lekko zrumienić. Ziemniaki i ser przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną cebulkę oraz przyprawy. Farsz powinien być jednolity, pulchny i lekko pikantny.