W te chłodne dni, po spacerze dobrze jest zjeść rosół, ale sztuką jest ugotować klarowny i smaczny. Najpyszniejszy rosół jest oczywiście z makaronem domowym, można go również podawać z kluskami francuskimi lub po prostu z ziemniakami.

 

Przepis:
Wołowinę i kurę dokładnie umyj, następnie zalej 2 litrami zimnej wody i dodaj przyprawy (mięso zawsze wkładamy do zimnej wody, by jego białko nie ścięło się za szybko). Mięso gotuj na małym ogniu około przez 1,5h od czasu do czasu zdejmując szumy. W czasie gotowania mięsa przygotuj włoszczyznę. Cebulę obierz i opal nad gazem, tak by cała z zewnątrz wyglądała na spaloną. Marchewki i pietruszki obierz i umyj, pokrój wzdłuż na ćwiartki i dodaj do wywaru. Pora umyj i całego wrzuć do garnka. Posól rosół do smaku i gotuj do miękkości warzyw (około 30 minut). Przed podaniem usuń pora i cebulę z rosołu. Na talerzach posyp natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

Składniki:
0,5 kg wołowiny z kością: mostku, pręgi lub łaty
0,5 kg kury, najlepiej wiejskiej
3 średniej wielkości marchewki
2 pietruszki
1 cebula
1 por
2 mniejsze liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki do posypania