O własciwościach prozdrowotnych czarnych jagód pisalismy w artykule Jedzmy smaczne i zdrowe borówki. A, że kończy się sezon na czarne jagody, więc jest to ostatni moment na wykonanie przepysznych pierogów z jagodami.

Dzisiejszy przepis jest troszkę inny niż tradycyjny, gdyż do jagód dodajmy biały ser, dzięki czemu pierogi nie "tryskają" sokiem, a są niezwykle smaczne.

Pierwsze przygotuj farsz. Połącz ser z jagodami i cukrem do uzyskania gładkiej masy. Następnie połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób ciasto (na początku nożem, bo ciasto będzie gorące). Podziel wyrobione ciasto na 3 części - jedną przeznaczamy do rozwałkowania, a pozostałe dwie przykryj by nie obsychały.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj szklanką krążki i nadziewaj je przygotowanym wcześniej farszem.

Zrobione pierogi gotuj po kilka we wrzącej lekko osolonej wodzie do chwili, aż wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze 2 - 3 minuty w zależności od wielkości pierogów. Możesz sprawdzić palcem, czy ciasto jest już miękkie. Ugotowane pierogi podajemy polane sklarowanym masłem lub ze śmietaną (w wersji light proponujemy jogurt naturalny). Smacznego!

Składniki na ciasto na 50 pierogów:
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
0,5 szklanki gorącej wody
szczypta soli
mąka do posypania stolnicy

Składniki na farsz:
0,5 kg sera białego
0,5 litra czarnych jagód
cukier do smaku