Goździki są to wysuszone pączki kwiatowe okazałych krzewów z rodziny mirtowatych. Uprawiane są w wielu krajach podzwrotnikowych. Swoją kulinarną karierę goździki zawdzięczają swojemu intensywnemu korzennemu zapachowi oraz dość ostremu, lekko piekącemu smakowi.

Zwykle dodawane są do marynat owocowych np. gruszek w occie, dyni w occie, ale także do konfitur, dżemów, nalewek, grzanego wina i piwa.Używa się też ich przy robieniu pasztetów i duszonej wołowiny.

Przyprawia się także nimi niektóre potrawy mięsne zwłaszcza dziczyznę, baraninę, duszoną wołowinę oraz szynkę wieprzową. Goździków jednak należy używać z umiarem, gdyż ich smak ostry i gorzkawy może być zbyt wyczuwalny w potrawie. Goździki wykorzystywane są także w lecznictwie, mają działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybicze. A jako dekoracja świetnie sprawdzają się goździki wbite w pomarańczę. W domu roznosi się zapach wtedy świąteczny zapach. Przechowuje się je w opakowaniu chroniącym przed wysychaniem i utratą aromatu.