Wkrótce Święta, które kojarzą się nam z wieloma zapachami. Jednym z nich jest zapach cynamonu roznoszącego się od piekarnika na cały dom. Cynamon robi się z cynamonowca, który należy do rodziny wawrzynowatych.

Pochodzi z Cejlonu i Chin. Jest wiecznie zielonym drzewem, ma duże skórzane liście i drobne żółtawe kwiaty. Przyprawę, której używamy otrzymuje się z korowiny młodych 2-3 letnich pędów. Jako przyprawa używany jest w formie kory całej (ruloniki), mielonej lub esencji cynamonowej.

Drobno mielony dodajemy do potraw słodkich: kisieli, puddingów, kompotów, zup owocowych. Możemy też go dodawać do mięs mielonych, baraniny, warzyw oraz farszy z drobiu. Korę cynamonu używamy zaś do wzbogacenia smaku herbat, grzanego wina i kompotów.
Pamiętajmy jednak, że cynamon pod wpływem długotrwałego działania wysokiej temperatury gorzknieje. Z tego względu pieczenie oraz ciasta lepiej jest posypywać cynamonem na kilka minut przed wyjęciem ich z piekarnika. Cynamon przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.