Dziś polecamy szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne danie jakim jest makaron z pieczarkami. Oczywiście nie muszą to być pieczarki, smaczniejsze byłyby np. kurki, zwłaszcza zebrane przez siebie :-).

Jedyna różnica w przygotowaniu jest taka, że grzyby zebrane w lesie należy wcześniej odgotować. Szczytem doskonałości dania byłby makaron własnoręcznie robiony, ale jeśli to ma być danie szybkie to jednak pozostaniemy przy tym kupionym w sklepie.

Przygotowanie:
Przede wszystkim ugotuj makaron zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Kiedy makaron się gotuje, zajmij się krojeniem cebuli oraz pieczarek (cebula drobno, pieczarki w plastry).
Kiedy już masz wszystko pokrojone na oleju usmaż cebulę, a kiedy będzie miękka dodaj pieczarki. Smaż razem aż pieczarki też będą miękkie.
Do jogurtu dodaj łyżkę mąki i razem dobrze rozmieszaj, dodaj z patelni grzyby z cebulką, żeby "zahartować" jogurt, następnie wlej wszystko z powrotem na patelnię. Dodaj przyprawy i mieszaj do czasu aż się sos zagotuje. Odlany z wody makaron wrzuć do sosu grzybowego na patelnię i dobrze razem wymieszaj. Smaż jeszcze chwilkę razem. Po wyłożeniu na talerz potrawę posyp parmezanem. Smacznego!

Składniki:
makaron (w zależności od ilości osób)
pieczarki 500g
jogurt typu greckiego 400g
łyżka mąki
ser żółty, najlepiej ostry wyrazisty w smaku, może też być parmezan
3 łyżki oleju
cebula
przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól.