Rodzynki zalej kieliszkiem koniaku i odstaw do nasączenia. Umytego kurczaka osusz. Przygotuj farsz: posiekaj orzechy razem z wątróbką i sercem z kurczaka.

Przełóż do miseczki, dodaj tartą bułkę, mleko, jajko, odsączone z koniaku rodzynki, całość lekko przypraw. Z kurczaka odetnij końcówki skrzydeł oraz szyjkę, natrzyj go wewnątrz solą i pieprzem. Włóż do środka przygotowany farsz. Owiń paskiem słoniny lub boczku, zepnij  lub zszyj kurczaka i obsmaż na maśle, aż się zrumieni. Przełóż do brytfanny, na pozostałym tłuszczu lekko zesmaż rozdrobnione warzywa i przyprawy. Całość przełóż do brytfanny z kurczakiem. Wstaw na 30 minut do piekarnika. Upieczonego, miękkiego kurczaka przełóż na rozgrzany półmisek, sos przecieramy przez sito i lekko doprawiamy. Podajemy z ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem.

Składniki:
wiejski kurczak
cienki długi pasek słoniny lub chudego boczku
czubata łyżka masła
marchew
cebula
natka pietruszki
płaska łyżka tymianku
liść laurowy
sól
pieprzem

Składniki farszu:
szklanka łuskanych orzechów włoskich
2 kopiaste łyżki rodzynek
kieliszek koniaku
2 czubate łyżki tartej bułki
wątróbka i serce kurczaka
1/2 szklamki mleka
jako
sól i pieprz