Dziś zaproponujemy Wam tajskie jedzenie w wersji polskiej. Opiera się na warzywach sezonowych dostępnych w sklepach lub na naszych działkach. Jest to wersja light, dla wszystkich, którzy chcą smacznie zjeść i nie przybrać na wadze.

Danie jest proste w wykonaniu, jednak potrzebuje troszkę czasu.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokrój w niewielką kostkę, a kalafiora w nieduże różyczki. W woku rozgrzej olej. Dodaj wszystkie warzywa i duś je około 40 minut. Następnie dodaj pokrojone w niewielki kawałki śliwki. Dokładnie wymieszaj i dalej smaż na dużym ogniu. Następnie dodaj wcześniej ugotowany makaron ryżowy tak jak zaleca producent (można też dodać wcześniej usmażonego na małej ilości tłuszczu kurczaka). Mieszaj energicznie i dodaj miód oraz krem balsamiczny. Na koniec danie udekoruj prażonymi orzechami lub sezamem. Smacznego!

Składniki na 4 porcje:

200 g makaronu ryżowego (opakowanie) lub innego
jedna niezbyt duża, cała cukinia
pół kalafiora
6 śliwek
2 duże cebule
2 łyżki miodu
2 łyżki kremu balsamicznego (nie octu balsamicznego!)
50 g orzechów ziemnych podprażonych bez tłuszczu lub sezamu
1 łyżka oleju roślinnego