Polecam przepyszne ciasto z rabarbarem, choć owoce można wymieniać i zastępować innymi zgodnie z nadchodzącym sezonem. Teraz jest czas rabarbarowy, zatem proponujemy ciasto rabarbarowe.

Ciasto nie jest za słodkie, ale swym smakiem połechce podniebienie największego smakosza.

Sposób wykonania:
Opłucz rabarbar. Odetnij końce i pokrój na małe kawałki.

Zasyp 2 łyżkami cukru, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Pozostałe składniki zmieszaj i zagnieć ciasto.

Jak już jest dobrze wyrobione podziel je na 2 części. Blachę nasmaruj margaryną i obsyp bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkuj i włóż na dno blachy zakrywając do połowy również boki blachy. Wsyp pokrojony rabarbar obsypany cukrem. Rozłóż równomiernie na blaszce. Drugą częścią ciasta pokryj wierzch rabarbaru, ale rwąc ciasto na drobne kawałki i rozkładając je równomiernie.

Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.

Składniki:
4 jajka (żółtka)
1 kostka margaryny Kasi
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta kwasku
rabarbar wg uznania