Po pierwsze przygotuj zakwas. Wszystkie podane dalej składniki połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj: 250g mąki żytniej, 15 dkg drożdży, 100ml letniej wody, 50ml zsiadłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce na 24h.
Po upływie tego czasu rozpocznij przygotowania do zrobienia chleba. Przesiej mąki i połącz. Dodaj 100ml zakwasu wymieszanego z 500ml letniej wody, pokruszonymi drożdżami i solą. Zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia (nawet na całą noc). Następnego dnia uformuj dwa bochenki. Odczekaj aż wyrosną, następnie włóż je do oprószonej mąką formy i ponacinaj. Wierzchy delikatnie posmaruj wodą. Piecz w temperaturze 220oC około 70minut.
Składniki na zakwas:
250g mąki żytniej,
15 dkg drożdży,
100ml letniej wody,
50ml zsiadłego mleka
Składniki na 2 chleby:
900g mąki pszennej
100g mąki żytniej
20dkg drożdży
1 łyżka soli