Po pierwsze przygotuj zakwas. Wszystkie podane dalej składniki połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj: 250g mąki żytniej, 15 dkg drożdży, 100ml letniej wody, 50ml zsiadłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce na 24h.

Po upływie tego czasu rozpocznij przygotowania do zrobienia chleba. Przesiej mąki i połącz. Dodaj 100ml zakwasu wymieszanego z 500ml letniej wody, pokruszonymi drożdżami i solą. Zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia (nawet na całą noc). Następnego dnia uformuj dwa bochenki. Odczekaj aż wyrosną, następnie włóż je do oprószonej mąką formy i ponacinaj. Wierzchy delikatnie posmaruj wodą. Piecz w temperaturze 220oC około 70minut.

Składniki na zakwas:

250g mąki żytniej,

15 dkg drożdży,

100ml letniej wody,

50ml zsiadłego mleka



Składniki na 2 chleby:

900g mąki pszennej

100g mąki żytniej

20dkg drożdży

1 łyżka soli