Na wiosenny barszcz z botwiny czeka wielu z nas. Nowalijki są smaczne i zdrowe, zwłaszcza te uprawiane we własnym ogrodzie. Kiedy nowalijki są dostępne koniecznie musimy to wykorzystać, gdyż kolejna okazja pojawi się dopiero przyszłą wiosną.

 

Sposób przygotowania:
Ugotuj mięso z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy będzie już miękkie dodaj umyte i obrane warzywa. Jeśli i warzywa będą już miękkie dodaj botwinę dokładnie umytą i pokrojoną. Dopraw ziołami, solą, pieprzem. Barszcz z botwiny warto zabielić śmietaną, choć ja zabielam jogurtem z dodatkiem łyżki mąki. Pamiętaj, by przed wlaniem śmietany (lub jogurtu) zahartować ją, dodając łyżkę gorącej zupy. Barszcz podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Składniki:
1 udko kurczaka lub skrzydełko albo szyjka
2 pęczki botwiny
2 marchewki (najlepiej młode)
1 pietruszka
1/2 małego selera
śmietana lub jogurt do zabielenia
1 łyżka mąki
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
sól
koperek
2 ugotowane na twardo jajka