Rysie należą do kotowatych i wyraźnie się wyróżniają wśród tej rodziny krótkimi ogonkami i uszami zakończonymi pędzelkami z sierści najczęściej koloru czarnego.

Koty te zamieszkują lasy i gęste zarośla. Polują na sarny, rzadziej na jelenie, łosie i dziki, a kiedy zbraknie tego pokarmu rysie polują na najróżniejsze ptaki i niewielkie ssaki. Mogą również zjadać padlinę, ale tylko zupełnie świeżą. Są bardzo dobrze przystosowane do chodzenia w śniegu i wspinania się po drzewach. Umożliwiają im to wysokie nogi, szerokie łapy oraz mocne pazury. Rysie są samotnikami. Przebywają z innymi przedstawicielami swojego gatunku jedynie w czasie rui i podczas wychowania potomstwa. Samice rodzą najczęściej od dwóch do trzech młodych i przebywają z matką aż do następnej rui.