Rysie należą do kotowatych i wyraźnie się wyróżniają wśród tej rodziny krótkimi ogonkami i uszami zakończonymi pędzelkami z sierści najczęściej koloru czarnego. Koty te zamieszkują lasy i gęste zarośla. Polują na sarny, rzadziej na jelenie, łosie i dziki, a kiedy zbraknie tego pokarmu rysie polują na najróżniejsze ptaki i niewielkie ssaki. Mogą również zjadać padlinę, ale tylko zupełnie świeżą. Są bardzo dobrze przystosowane do chodzenia w śniegu i wspinania się po drzewach. Umożliwiają im to wysokie nogi, szerokie łapy oraz mocne pazury. Rysie są samotnikami. Przebywają z innymi przedstawicielami swojego gatunku jedynie w czasie rui i podczas wychowania potomstwa. Samice rodzą najczęściej od dwóch do trzech młodych i przebywają z matką aż do następnej rui.

Na sygnał niebezpieczeństwa i gdy czuje się zagrożony jeż zwija się w kulę i stroszy ostre kolce. Jest to skuteczna ochrona przed większością drapieżników. Jeże żyją w rozmaitych środowiskach od piaszczystych wydm po podmiejskie ogrody. W Polsce żyją dwa gatunki jeży: wschodni i zachodni. Jeż wschodni ma ma około 6,5 tysiąca igieł, krótkie igły i biały brzuch. Jeż zachodni ma ponad 8 tysięcy igieł, dłuższe igły i czarny wzorek na brzuchu. Nie proponujemy liczyć igieł, ale może jeśli jeż będzie czuć się bezpieczny to może uprzejmie pokaże swój brzuszek? Jeże są zwierzętami, które uaktywniają się o zmierzchu i w nocy. Poszukują wówczas pożywienia, intensywnie polując i szukając resztek owoców. Nocą potrafią zjeść nawet kilkadziesiąt owadów. Nie jedzą jabłek, chyba, że jak mówi żarcik, jabłko zawiera robaczka. Jeże szczególnie jesienią najadają się na zapas, gdyż zimą zapadają w sen. Na co dzień są samotnikami i tylko w okresie godowym łączą się w pary. Na wolności żyją około 6 lat.

Symbolizują spryt i przebiegłość, a nawet chytrość. Skąd wzięły się te określenia? Może dlatego, że lisy potrafią być bardziej przebiegłe niż nawet człowiek i zawsze znajdą sposób, aby zwędzić kurę z kurnika. A chytre, bo jeśli mają już możliwość dostania się do kurnika to na jednej kurce nie poprzestaną i wyciągną z kurnika lub wyduszą tyle kur ile zdążą. Lisy są niezwykle zwinne i skoczne, mogą w skoku osiągnąć pułap ponad dwóch metrów, co pozwala im na przeskakiwanie ogrodzeń, świetnie też pływają. W biegu mogą osiągać szybkość 40 km/h. Ponadto lisy posiadają zdolność widzenia stereoskopowego (rodzaj postrzegania wzrokowego umożliwiający ocenianie odległości do widzianych przedmiotów), jednak ich wzrok reaguje głównie na ruch. Lisy mają doskonały słuch, mogą usłyszeć odpoczywającego cietrzewia z odległości 600 kroków, latającą wronę z odległości 0,5 kilometra i pisk myszy z odległości 100 metrów. Wszystkie te cechy sprawiają, że świetnie sobie radzą w zdobywaniu pożywienia, w tym właśnie wybieraniu kur z kurnika :-). Lisy są wszystkożerne z przewagą pokarmu mięsnego. W naturze polują głównie na małe gryzonie, lecz żywią się również ssakami, ptakami, małymi gadami oraz bezkręgowcami. Sporadycznie spożywają również owoce i warzywa.