Kolce to nie wszystko

Na sygnał niebezpieczeństwa i gdy czuje się zagrożony jeż zwija się w kulę i stroszy ostre kolce. Jest to skuteczna ochrona przed większością drapieżników. Jeże żyją w rozmaitych środowiskach od piaszczystych wydm po podmiejskie ogrody. W Polsce żyją dwa gatunki jeży: wschodni i zachodni. Jeż wschodni ma ma około 6,5 tysiąca igieł, krótkie igły i biały brzuch. Jeż zachodni ma ponad 8 tysięcy igieł, dłuższe igły i czarny wzorek na brzuchu. Nie proponujemy liczyć igieł, ale może jeśli jeż będzie czuć się bezpieczny to może uprzejmie pokaże swój brzuszek? Jeże są zwierzętami, które uaktywniają się o zmierzchu i w nocy. Poszukują wówczas pożywienia, intensywnie polując i szukając resztek owoców. Nocą potrafią zjeść nawet kilkadziesiąt owadów. Nie jedzą jabłek, chyba, że jak mówi żarcik, jabłko zawiera robaczka. Jeże szczególnie jesienią najadają się na zapas, gdyż zimą zapadają w sen. Na co dzień są samotnikami i tylko w okresie godowym łączą się w pary. Na wolności żyją około 6 lat.

 

 

 

Artykuły powiązane

Najnowsze

Najpopularniejsze