O gryce jak śnieg białej pisał już Adam Mickiewicz. Właśnie teraz nadeszła pora, kiedy pola obsypały się białymi kwiatami gryki. To właśnie z gryki otrzymujemy kaszę gryczaną, która niestety nie jest doceniana w naszym kraju.
A szkoda, bo gryka jest doskonała, dla wszystkich którzy pragną zadbać o własne zdrowie poprzez właściwe odżywianie, a także dla osób cierpiących na nadciśnienie, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę typu 2, zaparcia, nadwagę i otyłość.
Dlaczego gryka jest tak dobra dla naszego organizmu? Przede wszystkim zawiera dużo wysokiej jakości białka (10-18%), które wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu we krwi. Węglowodany i błonnik pokarmowy sprawiają, że podczas trawienia cukry rozkładane są powoli, nie powodując nagłego wzrostu wydzielania insuliny, dlatego doskonała jest dla diabetyków. Gryka ponadto zawiera także witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6) oraz niacynę i witaminę E. Jest również źródłem żelaza, cynku, miedzi i potasu.
Jednak gryka to nie tylko kasza, ale także mąka gryczana oraz kiełki. Gryka jest też bardzo wartościową rośliną miododajną, a miód gryczany charakteryzującego się wysokimi walorami smakowymi, odżywczymi i profilaktyczno-leczniczymi. Z liści i kwiatów gryki pozyskuje się rutynę wykorzystywaną w przemyśle farmaceutycznym, która wzmacnia naczynia włosowate układu krwionośnego i ma właściwości przeciwzapalne. Sięgajmy więc czasami do zdrowej kaszy gryczanej, jako dodatku do mięs, zamiast ziemniaków, czy makaronu.