Borówka to roślina, której owocami są smaczne jagody. Znanych jest około 450 gatunków, które występują głownie na półkuli północnej.

W Polsce jednak znamy 3 gatunki: borówkę czarną (tzw. czarną jagodę występującą w lasach), borówkę wysoką (zwaną amerykańską, uprawianą w ogrodach) oraz borówkę brusznicę (czerwoną, leśną jagodę). Każda z nich ma inny smak i inne właściwości, ale wszystkie są niezwykle zdrowe. Warto je więc jeść, właśnie teraz kiedy jest na nie sezon.

czarna jagoda

Borówka czarna ma czarny, mocno barwiący miąższ. Jest idealna na dżemy i inne przetwory. Sok z borówek i suszone owoce stosuje się w leczeniu dolegliwości żołądkowych. A dzięki bogactwu witaminy C owoce wykorzystuje się w profilaktyce cukrzycy i zapaleniu dróg moczowych. Witaminy z grupy A,B, C i E oraz zawarte minerały wspomagają funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Dzięki zawartości błonnika, obniżają poziom cholesterolu. Wzmacniają także układ odpornościowy.

Borówka amerykańska ma owoce o granatowej skórce, pokryte jasnym nalotem. Miąższ też jest jasny i w przeciwieństwie do borówki czarnej nie barwi. Borówka amerykańska posiada wiele właściwości leczniczych. Jest źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów takich jak: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo oraz witaminy A. Ma średni indeks glikemiczny, ale jest małokaloryczna. Zawiera duże ilości fitoestrogenu, czyli hormonu roślinnego, który skutecznie blokuje działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych. Podobne, antynowotworowe właściwości mają zawarty w nich kwas foliowy - wspomaga ochronę organizmu przed rakiem macicy, a w czasie ciąży wspiera prawidłowy rozwój płodu w łonie matki oraz egalowy, który przeciwdziała rozwojowi nowotworów: m.in. płuc, przełyku oraz krtani. Potrafi także polepszyć jakość naszego widzenia oraz obniżyć zły cholesterol.

Borówka brusznica ma czerwone, cierpkie owoce, które świetnie nadają się na konfitury do mięs. Ma właściwości odkażające i przeciwbakteryjne. Wywary z liści tej rośliny mają działanie moczopędne i odkażające na układ moczowy. Wyciągi z borówki brusznicy są bardzo skutecznym lekarstwem na biegunki, zaburzenia trawienia, wzdęcia oraz nieżyty żołądkowo-jelitowe.