Bardzo często żyjący dziko krzew. Wiosną kiedy kwitnie czarny bez świetnie nadaje się do naleśników. Baldachy kwiatów należy wtedy opłukać, osuszyć i maczając w cieście naleśnikowym - smażyć.

Kwiaty bzu mają charakterystyczny zapach i zawierają kwasy organiczne, makro - i mikroskładniki oraz przeciwutleniacze. Można z kwiatów robić herbatki, które mają działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i napotne. Mogą być stosowane jako płukanki przy stanach zapalnych jamy ustnej czy gardła. Jesienią z owoców można zrobić dżemy, soki, wino i konfitury. Owoce dojrzewają na przełomie września i października. Należy je zbierać kiedy wszystkie owoce są dojrzałe, gdyż niedojrzałe są trujące! Dojrzałe owoce zawierają witaminę C i B, pektyny, cukry oraz kwasy organiczne i garbniki. Mają wartości oczyszczające z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Łagodzą też bóle reumatyczne i przeziębienie. Czarny bez jest też doskonałym pokarmem dla ptaków, szczególnie szpaków, które wręcz zbiorowo napadają na krzewy, by posilić się owocami.