Zapach i smak masła robionego ręcznie przez nasze babcie był dla nas kiedyś bezcenny. I szkoda, że nie wszyscy mieliśmy okazję posmakować masła o smaku…

Mogą być spożywane oddzielnie, wykorzystywane jako dekoracja bądź jako przyprawa. Dania przygotowane z udziałem kwiatów nabierają oryginalności i smaku. Są niskokaloryczne. Zawierają dużo witamin, składników…

Co to jest cisza? W obecnych czasach i w naszym hałaśliwym świecie mało kiedy mamy okazję doznać ciszy. I tak naprawdę wybierając fotografię do tego…

Chyba wszyscy lubimy jeść jabłka oraz przygotowane z nich smakołyki. Mam tu na myśli szarlotki, musy, dżemy, kompoty, dodatki do mięs i surówek. I mimo,…

W dawnej Polsce zioła i przyprawy miały ogromne znaczenie. Bez tych pierwszych nie mogły się obyć ani obrzędy kościelne, ani zabiegi medyczne, ani zwykłe potrawy.…

Ich pięknem możemy się cieszyć tylko nocą, bo za dnia uniemożliwia nam to znacznie silniejsze światło słońca. Gdy późnym wieczorem spoglądamy w rozgwieżdżone bezchmurne niebo…

Na dzień 15.08 przypada Święto Matki Boskiej Zielnej. Skąd taka nazwa tego święta? Otóż wiąże się ono przede wszystkim z opowieścią o wniebowzięciu Maryi, którą…

Spacerując po lesie, szczególnie teraz zimą, kiedy liście nie zasłaniają pni drzew, możemy zaobserwować różne oznaczenia na nich. Są często w różnych kolorach i nic…

Pieprz jest owocem krzewu pnącego się po pniach innych drzew lub konstrukcjach specjalnie w tym celu wbitych w ziemię. Należy do rodziny pieprzowatych. Swój ostry…

Cukrzyca to najczęściej występująca choroba przewlekła. Objawia się tym, że poziom glukozy jest podwyższony, a to prowadzi do do przewlekłych powikłań takich jak zaburzenia a…

Powoli kończy się czas, kiedy możemy sięgać 'bezkarnie' po owoce sezonowe i zajadać się nimi. Nadchodzi nowy czas, czas owoców przetworzonych, które przygotowaliśmy do jedzenia…

W te upalne dni ogromną radość sprawiają nam deszcze oczyszczające i chłodzące. Niestety rzadko zdarza się, żeby takie spokojne deszcze szły w parze z upałem.…

Ludzki umysł jest niezwykle skomplikowany i do tej pory w wielu kwestiach nieodgadniony. Nie są dla nas zrozumiałe przyczyny, dla których nasz umysł wydaje się…

Każdy z nas uwiecznił (lub jeszcze uwieczni ;-)) na zdjęciach chmury i obłoki. Z fascynacją obserwujemy jak gnane wiatrem zmieniają kształty i formę. I każdy…

Któż z nas nie lubi porannego śniadania zawierającego biały ser ze szczypiorkiem i rzodkiewką albo pierogów, naleśników, sernika i pieczonych ziemniaczków z ziołowym twarożkiem... Świeży…

Jak ważny jest zapach dla każdego człowieka świetnie opisał Patrick Süskind w swojej książce Pachnidło. Jest to historia mordercy Jana Baptysty Grenouille, który tworzy eliksiry…

O skórze takiej jak ma małe dziecko, człowiek dorosły może tylko pomarzyć. Nie można jednak ustawać w dążeniu do piękna skóry i cery, a jeśli…

Mózg bywa nazywany biokomputerem. Bio - biologicznym, ponieważ jest częścią materii, a komputerem - gdyż potrafi zbierać informacje, przetwarzać, magazynować i porządkować. Powyższe określenie jednak…

Pajęcza sieć to niezwykle misterna i wytrzymała konstrukcja. Pojedyncza nitka może być rozciągnięta o około 1/3 długości. Pajęcza przędza wytwarzana jest przez gruczoły przędne, które…

Tempo życia, nerwy w pracy, korki, problemy rodzinne, z pieniędzmi, wszystko to odciska piętno na każdym z nas i sprawia, że żyjąc w ciągłym stresie…

Bakterie i wirusy są najdrobniejszymi organizmami żyjącymi. Niektóre są szkodliwe, a niektóre są wręcz niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmu. Czym różnią się bakterie od wirusów?…

W ostatnim czasie coraz więcej ludzi stosuje suplementację preparatami zawierającymi różne pierwiastki w tym cynk. Głównie dlatego, że jest pierwiastkiem niezbędnym dla organizmu i występuje…

O dobrodziejstwie płynącym ze stosowania przypraw do różnych potraw wiemy już od wieków. Przyprawy, pomimo, że spożywamy je w małych ilościach są nieodzowne dla prawidłowego…

Smakosze kawy wiedzą, że na smak kawy ma wpływ wiele czynników. Włosi twierdzą, że zależy to od ekspresu, wody, ziaren kawy i wprawy baristy. Naukowcy…

Coraz częściej jesteśmy namawiani przez dietetyków do jedzenia ryb. Twierdzą oni, że powinno się je jeść co najmniej 3 razy w tygodniu, gdyż są nieocenionym…

Gdzie spojrzymy tam ktoś zmaga się z chorobą. Albo ze zwykłym przeziębieniem, albo z czymś poważniejszym. Decydując się na branie leków musimy wiedzieć też, że…