Żyjąc w ciągłym pędzie i stresie musimy szczególnie dbać o dietę bogatą w składniki mineralne. Rynek kusi suplementami diety podobno dobrymi na każdy nasz problem.
Jednak tak naprawdę wszystkie potrzebne składniki możemy znaleźć w pożywieniu. Istotną rolę w wielu procesach życiowych odgrywa magnez, którego w organizmie dorosłego człowieka znajduje się średnio 24-35 g magnezu (około 0,05 proc. wagi naszego ciała), z tego w kościach ponad 60 proc., w mięśniach szkieletowych ok. 29 proc., w tkankach miękkich - mózgu, serca i wątroby - ok. 10 proc., a w płynach międzykomórkowych ok. 1 proc.
Jest pierwiastkiem, który polecany jest na stany nerwowości, drażliwości i nadpobudliwości. Działa uspokajająco, ponieważ zmniejsza pobudliwość komórek nerwowych. Wpływa także ochronnie na serce, przeciwdziałając niedokrwieniu i niedotlenieniu. Jest składnikiem kości a wraz z wapniem i witaminą D buduje kości i zęby, a tym samym przeciwdziała osteoporozie. Objawy związane z niedoborem magnezu to m.in. nadpobudliwość, depresja, duszność, uporczywe bóle głowy, zaburzenia snu, drżenie mięśni, skurcze, pocenie się, omdlenia, a także zaburzenia wzroku, kruchość włosów i paznokci.
W jakich produktach jest magnezu najwięcej? Otóż największe ilości znajdziemy w kakao i kaszach (zwłaszcza gryczanej), płatkach i otrębach owsianych, w roślinach strączkowych, mąkach z pełnego przemiału, w suszonych owocach, orzechach, migdałach i w pestkach dyni. Pamiętajmy jednak, że nie każde przemęczenie to zaraz niedobór magnezu. Najlepiej wykonać badania i konsultując się z lekarzem dobrać odpowiedni lek. Nie leczmy się sami. Lepiej zdrowo i smacznie się odżywiać niż zażywać tabletki, które nie tylko uszczuplą nasz portfel, ale także wcale nie muszą nam posłużyć.