Wapń odgrywa kluczową rolę w rozwoju układu kostnego i zapobiega zanikowi tkanki kostnej. Organizm ludzki zawiera 1,5% wapnia, co oznacza, że występuje on w ilościach większych niż jakikolwiek inny kation.
Niemal wszystek wapń znajduje się w kościach i zębach, tylko niewielka ilość Ca nie wchodzi w strukturę kostną i występuje w płynach ustrojowych będąc częściowo zjonizowana. Wapń zjonizowany ma duże znaczenie w krzepnięciu krwi, dla utrzymania normalnej akcji serca oraz funkcjonowania mięśni i nerwów, odgrywa istotną rolę w przepuszczalności błon jądra komórkowego, stanach zmęczenia, dolegliwościach płucnych (przy gruźlicy) oraz zapaleniach węzłów chłonnych. Działa przeciwzwyrodnieniowo oraz przeciwdziała powstawaniu stanów nowotworowych.
Gdzie w naturze znajdziemy wapń? Otóż w migdałach, warzywach strączkowych, szpinaku, kapuście, brukselce, siemieniu lnianym, jarmużu, orzechach brazylijskich i rzepie. Ponadto wapń znajdziemy w mleku, jogurtach naturalnych, twarożkach, serach żółtych i pleśniowych oraz w rybach. Do wypłukiwania wapnia z organizmu w dużej mierze przyczynia się alkohol oraz nadmiar soli i cukru w diecie. Jeśli w codziennym pożywieniu nie dostarczymy organizmowi dostatecznej ilości wapnia zwłaszcza w ciąży - wówczas będzie on pobierany z kośćca i zacznie się odwapnienie, czyli zwyrodnienie kości.