W dawnej Polsce zioła i przyprawy miały ogromne znaczenie. Bez tych pierwszych nie mogły się obyć ani obrzędy kościelne, ani zabiegi medyczne, ani zwykłe potrawy.

Drugie zaś sprowadzano ze świata bardziej jako symbol bogactwa. Oczywiście i zioła, i przyprawy nadają potrawom aromat i smak. A czym się różnią? po pierwsze zioła rosną głównie w obszarze śródziemnomorskim, a przyprawy ze stref tropikalnych.

Ponadto zioła otrzymuje się przede wszystkim z roślin o niezdrewniałych zielonych pędach, natomiast przyprawy uzyskuje się z drzew np. goździki są pąkami kwiatowymi czapetki pachnącej, gałką muszkatołową nazywa się pestkę wraz z nasieniem muszkatołowca nasiennego, cynamon jest wysuszoną korą cynamonowca cejlońskiego, a imbir z miąższu kłączy imbiru lekarskiego. A przykłady ziół? Do tych o mocnym aromacie zalicza się miętę, bazylię, cząber, estragon, lawenda, lubczyk, majeranek i rozmaryn. zarówno bez przypraw jak i ziół  potrawy smakowałyby bardzo ubogo.