Afrodyzjaki w potocznym rozumieniu to środki, które wzmacniają potencję. Tak naprawdę oprócz podnoszenia potencji seksualnej mężczyzn oraz dodawania temperamentu chłodnym kobietom wzmacniają siły witalne całego organizmu.

Do najbardziej znanych w tradycji ludowej afrodyzjaków należą: lubczyk, wanilia, cynamon, imbir oraz seler.

Lubczyk był też podstawowym składnikiem różnego rodzaju miłosnych wywarów. Wplatano go w ślubne wianki lub we włosy, żeby zapewnić młodej parze szczęście i powodzenie w małżeńskim pożyciu. Czemu zawdzięcza swoją opinie? Głównie temu, że zawiera olejki eteryczne zawarte w zielu, które rozszerzają naczynia krwionośne, a co za tym idzie zwiększają stan pobudzenia. Ale nie tylko napary z lubczyku są źródłem owych olejków. Otóż dodawanie do mięs, sosów czy innych potraw liści lubczyku też powinno przynieść oczekiwane efekty. Doskonały jest też przy leczeniu chorób związanych z układem moczowym, problemami z trawienie, dolegliwościami sercowymi, a także przy migrenach.

Wanilia oprócz tego, że wzmaga popęd płciowy to łagodzi także skutki przepicia alkoholowego. O wanilii pisaliśmy szerzej tutaj.

Cynamon działa podniecająco i w tym celu używali go cesarze chińscy. Cynamon wzmacnia też serce i ułatwia oddychanie, usuwa zmęczenie, pobudza apetyt oraz działa rozweselająco. Więcej o cynamonie tutaj.

Imbir przez Arabów uważany za szczególnie silny afrodyzjak, ale ma także właściwości lecznicze. Szczególnie dobry jest na poprawę wzroku, ponadto działa przeciwbólowo, świetny przy niestrawności oraz oczywiście niemocy płciowej.

Seler jest nie tylko świetnym afrodyzjakiem ale też środkiem przeciw bólom artretycznym. Francuscy wieśniacy przyrządzają z niego wino, które uważają za skuteczny afrodyzjak. Może dlatego są takie pozytywne opinie o francuskich kochankach :-). Oto przepis na owe wino: duży korzeń selera przesypuje się cukrem, zalewa winem bordeaux i zostawia do zmacerowania na 48h. Potem całość należy zmiksować i przefiltrować. Popija się po 2 szklanki dziennie ;-).

Do afrodyzjaków zalicza się też korzeń żeń-szenia, szafran, trufle oraz ostrygi.