Zając wygląda właściwie jak duży królik z bardzo długimi uszami. W odróżnieniu od królika prowadzi zwykle samotny, ściśle naziemny tryb życia. Jedynie w okresie rui, u zajęcy zwanej parkotami, szuka towarzystwa. Nie buduje nor, a w razie zagrożenia ratuje się ucieczką, osiągając prędkość nawet 50km/h. Samica zająca szaraka rodzi młode kilka razy w roku. Pierwszy zajęczy miot przychodzi na świat w marcu (marczaki) w płytkim zagłębieniu w ziemi zwanym kotlinką. Na świat przychodzi 2-3 młodych. Króliki rodzą 5-6 młodych. W przeciwieństwie do małych królików, zajączki są dobrze rozwinięte: mają otwarte oczy, są owłosione i tak sprawne, że kilka godzin po porodzie potrafią już biegać. Ważą około 150g i są rozmiarów piąstki kilkuletniego dziecka. Pamiętajmy o tym, że nie wolno zabierać młodych dzikich zwierząt do domów. Młode, ukryte w trawie zajączki nie są przez matkę porzucone. Pisaliśmy już o tym w artykule Słodkie, ale dzikie. Matka odwiedza młode wieczorami i karmi je niezwykle tłustym mlekiem.