Ptaki miejskie cz.2

SIKORKA BOGATKA jest ptakiem nieco mniejszym od wróbla. Głowę ma czarną z białą plamą na policzku, brzuch żółty, grzbiet oliwkowy, a skrzydła i ogon są koloru szaroniebieskiego. Jest największym europejskim gatunkiem z rodziny sikor. Jest to bardzo zwinny ptak, często w poszukiwaniu owadów i nasion zwisa głową w dół na gałązkach. Żywi się owadami, owocami i nasionami. Zimą chętnie odwiedza karmniki. Gnieździ się w dziuplach, skrzynkach lęgowych i innych zacisznych miejscach stworzonych przez człowieka. Gniazdo buduje z mchu, korzonków, porostów i włosia. Wyprowadza zwykle dwa lęgi w roku. Sikorki są gatunkiem chronionym, mimo, ze jest to dość pospolity ptak w całym kraju.

SÓJKA jest wielkości gołębia. W jej upierzeniu dominuje kolor brązowy, a na skrzydłach występuje charakterystyczne niebieskie lusterko. Sójka stosunkowo niedawno zaczęła kolonizować miasta. Żywi się wszystkim tzn.: żołędziami, jagodami, bezkręgowcami, jajami, pisklętami, jaszczurkami i myszami. Gniazda buduje na krzewach i drzewach z cienkich gałązek i źdźbeł trawy, wyścielone korzonkami i sierścią. Wysiadywanie jaj trwa 17-19 dni, młode opuszczają gniazdo po ok. 3 tygodniach. Zdenerwowana sójka wydaje głośny skrzek, ale potrafi też naśladować głosy innych ptaków, m.in. myszołowa. Sójka jest gatunkiem chronionym.

SROKA ma krótkie, zaokrąglone skrzydła i długi ogon. W porównaniu z innymi krukowatymi nie jest dobrym lotnikiem. Najczęściej przebywa na drzewach lub na ziemi. Sroka ma charakterystyczne mocno połyskujące czarno-białe ubarwienie, ale brzuch, barkówki i lotki pierwszego rzędu są w kolorze białym. Ogon ma wyjątkowo długi i błyszczący. Sroka jest wszystkożerna - owoce, owady, ślimaki, ptaki i ich jaja, małe ssaki lub padlina. Gniazda buduje zazwyczaj w szczytowych partiach drzewa i gniazdo przeważnie posiada daszek chroniący pisklęta przed deszczem i słońcem. Jaja wysiadywane są przez samicę przez 17-18 dni. Karmieniem młodych przez 22-25 dni zajmują się obydwoje rodzice. Sroki objęte są ochroną częściową.

SZPAK jest troszkę większy od powszechnie znanego wróbla. W szacie godowej ma ciemne upierzenie, mieniące się wieloma kolorami. Często mylony jest z kosem i najłatwiej odróżnić je po sposobie poruszania się po ziemi: kos skacze, szpak chodzi. Żywią się głównie owadami, ślimakami i miękkimi owocami. Większość szpaków odlatuje na zimę, jednak część, zwłaszcza w miastach podejmuje udane próby zimowania. Szpak jest znakomitym naśladowcą głosów innych ptaków, potrafi wplatać je we własne melodie. Gnieździ się w dziuplach, ale chętnie zajmuje też budki lęgowe. Szpaki przystępują do lęgów 2 razy w roku. Wysiadywanie jaj trwa 14 dni, a odchowanie piskląt około 21 dni. Po skończonych lęgach tworzą bardzo liczne stada. Nie są wtedy lubiani przez właścicieli ogrodów i działek, gdyż czynią spustoszenie w owocach: wiśniach, czereśniach. Szpak jest gatunkiem ściśle chronionym.

WRÓBEL jest najpopularniejszym ptakiem na świecie. Samiec różni się od samicy m.in. czarnym śliniakiem pod dziobem oraz szarą czapeczką na głowie. Samica z wierzchu jest szarobrązowa, a od spodu jaśniejsza. W miastach wróble gnieżdżą się przy osiedlach ludzkich, w budynkach, w szczelinach przy rynnach, pod dachówkami itp. Żywią się pokarmem roślinnym (ziarna, owoce), a w okresie karmienia młodych głównie owadami. Wróble wyprowadzają 2-3 lęgi w roku, gniazda budują w ustronnych miejscach z trawy, piór i różnych sztucznych dodatków. Wysiadywanie jaj trwa około 2 tygodni. Pisklęta opuszczają gniazdo po około 16-17 dniach. Obecnie, prawdopodobnie z braku odpowiedniego pożywienia liczebność wróbli w miastach spadła. Gatunek objęty jest ścisłą ochroną.

ZIĘBA jest jednym z najpospolitszych ptaków w Europie. Żeruje w lasach, zadrzewieniach śródpolnych i zieleni miejskiej. Żywi się owadami, pająkami i nasionami. Jeśli pożywienia jest pod dostatkiem wyprowadza 2 lęgi w roku. Młode są gotowe do wylotu z  gniazda 12 dni po wylęgu. Gniazdo buduje na drzewie lub w krzewie w formie miseczki z mchu, trawy, porostów splecionych pajęczyną. Samiec wierzch głowy ma popielaty, grzbiet kasztanowy, skrzydła brunatnoczarne, a zewnętrzne sterówki białe. Policzki i spód ciała w kolorze pomarańczowoczerwonym. Samica jest szarobrązowa. Zięba jest gatunkiem chronionym.

Najnowsze

Najpopularniejsze