Jaki naprawdę jest lis?

Symbolizują spryt i przebiegłość, a nawet chytrość. Skąd wzięły się te określenia? Może dlatego, że lisy potrafią być bardziej przebiegłe niż nawet człowiek i zawsze znajdą sposób, aby zwędzić kurę z kurnika. A chytre, bo jeśli mają już możliwość dostania się do kurnika to na jednej kurce nie poprzestaną i wyciągną z kurnika lub wyduszą tyle kur ile zdążą. Lisy są niezwykle zwinne i skoczne, mogą w skoku osiągnąć pułap ponad dwóch metrów, co pozwala im na przeskakiwanie ogrodzeń, świetnie też pływają. W biegu mogą osiągać szybkość 40 km/h. Ponadto lisy posiadają zdolność widzenia stereoskopowego (rodzaj postrzegania wzrokowego umożliwiający ocenianie odległości do widzianych przedmiotów), jednak ich wzrok reaguje głównie na ruch. Lisy mają doskonały słuch, mogą usłyszeć odpoczywającego cietrzewia z odległości 600 kroków, latającą wronę z odległości 0,5 kilometra i pisk myszy z odległości 100 metrów. Wszystkie te cechy sprawiają, że świetnie sobie radzą w zdobywaniu pożywienia, w tym właśnie wybieraniu kur z kurnika :-). Lisy są wszystkożerne z przewagą pokarmu mięsnego. W naturze polują głównie na małe gryzonie, lecz żywią się również ssakami, ptakami, małymi gadami oraz bezkręgowcami. Sporadycznie spożywają również owoce i warzywa.

Lisy rude mają wydłużone ciało i względnie krótkie kończyny. Ogon, który jest długości ponad połowy ciała (ok. 70% długości głowy i tułowia) jest długi i puszysty i dotyka ziemi, gdy lis stoi na łapach. Podczas chodzenia wszystkie cztery palce tylnej kończyny dotykają ziemi, natomiast w przednich łapach jeden z palców (palec pierwszy) umieszczony jest wyżej, tak jak u psów.

Lisy rude przystępują do kopulacji raz do roku w styczniu i lutym. Ciąża trwa 49-58 dni. W miocie rodzi się najczęściej od czterech do sześciu szczeniąt, chociaż możliwe są przypadki pojawienia się w jednym miocie nawet dwunastu lisiąt. Młode rodzą się ślepe, głuche i bezzębne z gęstą i puszystą, ciemną sierścią. W chwili porodu ważą 56-110 gramów i mają 14,5 centymetrów długości, a ogon mają długości 7,5 centymetra. Młode mają krótkie kończyny, duże głowy i szerokie klatki piersiowe.

Matka jest bardzo troskliwa. Nie opuszcza młodych przez pierwsze dwa do trzech tygodni i zaciekle chroni młode nawet przed większymi drapieżnikami. Matkę karmi w tym okresie ojciec lub pozostali członkowie stada. W przypadku, gdy matka zginie, a młode są jeszcze niesamodzielne, ojciec przejmuje opiekę nad nimi. Szczeniętom oczy otwierają się ok. 13-15 dni po porodzie. W tym samym czasie i kanały słuchowe się odtykają i wyrastają im górne zęby. Dolne wyrzynają się ok. 3-4 dni później. Ich oczy są niebieskie, jednak w ciągu kolejnych 4-5 tygodni przyjmują bursztynową barwę.

Lisy rude mogą żyć do 14 lat, jednak na wolności zwykle nie dożywają 1,5 roku.

Lisy żyją zarówno w lesie, jak i w polu. W miejscach swoich ostoi lisy kopią rozległe nory (nawet 20-30 m długie) często z kilkoma wlotami. W środku nory znajduje się komora (większe pomieszczenie), gdzie lisy odbywają ruję i suka szczeni się. Nora ma wiele bocznych korytarzy. Lisy mają zwykle kilka nor, przy czym jedna stanowi ich stałą siedzibę, a inne dają im tylko chwilowe schronienie w niebezpieczeństwie lub w czasie niepogody. Lis jest leniwy w kopaniu nor i dlatego często korzysta z nor borsuczych.
Lisy często chorują na wściekliznę.

Artykuły powiązane

Najnowsze

Najpopularniejsze