Kruk, wrona, gawron, czy kawka???

Wszystkie należą do rodziny krukowatych, ale czy rozpoznajemy je widząc w naszym środowisku?

KRUK jest największym ptakiem z krukowatych o rozpiętości skrzydeł około 1,2m. Ma całkowicie czarne upierzenie i potężny dziób. Żyją na zboczach wzgórz, w lasach i na odkrytej przestrzeni. Latają wysoko jak ptaki drapieżne. Żywią się głównie padliną, ale są także sprawnymi łowcami i zabijają króliki i inne ptaki. Trzymają się w parach. Kruka można rozpoznać po potężnych rozmiarach i zmierzwionych piórkach na podgardlu.

WRONA jest jednym z najszerzej rozprzestrzenionych krukowatych. Ptaki występujące w Polsce mają siwo-czarne upierzenie, ale w zachodniej Europie są całkowicie czarne. Wrony żywią się różnorodnym pokarmem od nasion i piskląt innych ptaków po padlinę. Często odwiedzają wysypiska śmieci, gdzie poszukują resztek. Gnieżdżą się wysoko na drzewach. Odzywają się głośnym krakaniem, często w locie.

GAWRON jest średniej wielkości krukowatym. Wielkością dorównuje wronie, ale jest od niej smuklejszy. Ma czarne nogi. Często jest mylony z krukiem, ale jest od niego znacznie mniejszy. Inną odmienność widzi się w promieniach słonecznych - gawron mieni się metalicznie fioletowo, podczas gdy wrona czarna połyskuje na zielono lub czerwonawo. Jest bardzo towarzyski, ale ostrożny. Jest ptakiem wędrownym - przylatuje w marcu, a odlatuje w październiku lub listopadzie. Ma czarne nogi.

KAWKA jest ptakiem wielkości gołębia. Upierzona czarno, a boki szyi, głowy i karku łupkowoszare. Na głowie czarna "czapka". Tęczówki oka są jasnobłękitne, co tworzy silny kontrast z ciemnym upierzeniem. Jest ptakiem towarzyskim, zazwyczaj tworzy niewielkie stada. Zimą łączy się w większe stada bardzo często z gawronami.

Artykuły powiązane

Najnowsze

Najpopularniejsze